петък, 17 май 2013 г.

Лечение с билки


Свикнали сме щом нещо ни заболи да тичаме до аптеката, но с какво са се лекували нашите предшественици, като производството на лекарства е на не повече от сто години?За всяка болка си има и билка, лечението с билки е естествено и далеч по-безопасно. Все пак не трябва да се прекалява и с тях. Ето сборник по азбучен ред на лечение с билки и народни методи за всяка болка.



АКНЕ – Правят се компреси на лицето преди лягане с памучна кърпа, натопена във вода от сварена маточина, сапуниче и черен бъз.
АЛБУМИН (над нормите) – Тънката и прозрачна кора от брезите, която се свлича напролет, се изсушава и от нея се вари 5 мин. 1 с.л. в 2 ч.ч. вода. Прецежда се и се пие по 100 мл. само вечер, 3 дни подред.
АЛЕРГИЯ – 1 ч.л. сух пелин се накисва за 1 вечер в 1 ч.ч. студена вода. На следващата сутрин се прецежда и се пие 3 пъти на ден след ядене по 1 с.л. с малко мед. За децата: по 1 ч.л. Профилактично: да се пие по 1 чаша пелиново вино, особено през пролетта.
АМЕНОРЕЯ (оскъдна менструация у жените) – Външните люспи на 2 кг кромид лук се сваряват в 3 литра вода, докато стане тъмночервена. Пие се от водата по 1 кафена чашка сутрин на гладно или вечер.
АМБАЛАК (детско заболяване, при което болното пие само вода, коремчето му е подуто, има и подути жлези на корема) – Смесват се равни части катран, мас и малко дървесна пепел. С тази смес се намазва коремчето на детето, завива се и ако може да поспи. След това се изкъпва с вода, в която са сварени кисели ябълки, диви круши и 1 с.л. анасон. След като покисне във водата, детето се измазва с гроздова ракия.
АНЕМИЯ – 100 г. изсушени плодчета на билката слез се смилат на прах. Пие се по 1 път на ден 1/2 ч.л., разбъркана в чаша прясно овче мляко. Може да се добави малко мед за вкус.
АНЕМИЯ (детска) – Рано напролет, като развият листата на ореха и през септември се правят неколкократни обливания с вода, в която е вряла около 30 минути орехова шума.
АРТРИТНИ, РЕВМАТИЧНИ БОЛКИ ПРИ ЛОШО ВРЕМЕ – Лапи на коленете и китките от сварените листа на смарадлика.
АРТРИТ – В по-голямо количество вода се сваряват 10 по-големи грудки от билката ботурче (колопит). Водата се изсипва във вана и като поизстине до подходяща температура, болният ляга, така че водата да покрие цялото му тяло. Лежи, докато изстине водата. Трябва да се направят не по-малко от 10 бани. Водата може да се използва повторно.
АРТРИТ – Вземат се 20 грудки от билката ботурче (колопит) и се сваряват в 10 л. вода. Правят се бани сутрин и вечер. Първо краката, после ръцете. След това се полива главата 3 пъти.
АРТРИТ – В 1/2 л. силна ракия се вари 1/2 пакетче синапено семе, докато течността остане наполовина. Болните места се мажат сутрин и вечер. Правят се бани с вода от сварена смарадлика.
АРТРИТ (болки на китките на ръцете) – 10 вечери бани с хладка вода от сварена сладка папрат.
АСТМА (причина) – пиене на студени течности, когато човек е уморен.
АСТМА – 40 глави арпаджик се попарват с вряла вода, докато омекнат. Задушават се в половин литър зехтин. Смачкват се. От това пюре болният взема на гладно по една супена лъжица сутрин и вечер.
АСТМА – Да се пие чай от цвете на подбел и да се обърне внимание на носоглътката.
АСТМА (детска) – Да се изсуши цвят от подбел, после да се свари (1 стиска на 2 л вода) и с водата детето да се полее. След банята да се измаже с мед и ракия.
АСТМА (детска) – 40 листа подбел да се накиснат в силна ракия едно денонощие. Първата вечер се налага 1 лист на гърдите на детето, втората – 1 лист на гърба и така се редува, докато се свършат листата. Процедурата да се прави само в късна есен.
АСТМА (детска, начален стадий) – Прави се крем от счукан аспирин и чиста свинска мас. Налагат се гърдите на детето 10 дни.

Б

БЕЗПЛОДИЕ – Взема се шепа пръст от къртичина (отпадъците, които къртицата изважда напролет от дупката), залива се с вряща вода в подходящ съд.Болната да клекне над парата за 15-20 минути. Процедурата се повтаря няколко пъти.
БЕЗСЪНИЕ (детско) – 1 кг речен пясък се слага да закри в съд с голямо количество вода. Когато водата изстине, болното дете се полива с нея.
БЕЗСЪНИЕ (детско) – Да се увие в платно, напоено с утринна роса. Платното се просва рано сутрин на поляната върху тревите и попива от тях водата.
БЕЗСЪНИЕ – Болният да спи на възглавница, напоена с изсушен хмел.
БЕЗСЪНИЕ – Болният да спи на възглавница, напоена с изсушено горско сено.
БЕЗСЪНИЕ – Болният да взема по 1 с.л. мед всяка вечер преди сън.
БЕЗСЪНИЕ – Болният да взема по 1 с.л. захар и веднага след това 1 чаша вода всяка вечер преди сън.
БЕЗСЪНИЕ – Събирате през месец май стебла от дивия червен мак заедно с корените и цветовете. Измивате корените добре и цялото стебло изсушавате на сянка. Пълните възглавничката и спите на нея.
БЕЛЕЗИ (от рани – премахване) – Мястото се навлажнява често със сок от колопит (син минзухар).
БОЛКИ В ГЪРБА – От 1 м ново бяло платно, намазано със 100 г оръжейно масло, да се направи пластир и да се слага на мястото на болката три вечери поред.
БОЛКИ В ГЪРБА – Да се намаже гърбът с мед и чрез масаж да се изтегли кожата.
БОЛКИ В ГЪРБА И ПЛЕШКАТА (според Ванга причинени от падане преди години) – Кожата от прясно одран заек да се поръси с червен пипер и олио и вечерта да се залепи на гърба.
БОЛКИ В ГЪРДИТЕ (от много време) – Според Ванга е възпалена обвивката на дроба. Препоръчва да се направи лапа от тесто за хляб, омесено с домашен квас, да се прибави 100 мл оцет, 100 мл олио и 100 мл вино. С това тесто да се наложат гърдите, където е болката.
БОЛКИ В ГЪРДИТЕ (при хормонални нарушения) – Прави се компрес с отвара от пелин и подбел и се натопява памучна кърпа, изстисква се и се слага на гърдите така, че да ги обхване целите. Отгоре кърпата се бинтова хлабаво, за да не падне. Това е предимно компрес за жените, който се държи цяла нощ.
БОЛКИ В ЖЛЪЧКАТА (придружени с тежест и повръщане след приемане на тлъста храна) – да се изпие сокът на половин лимон, примесен с половин ч.л. сода бикарбонат.
БОЛКИ В КРАКАТА – Да се свари в голям съд китка пъстра детелина. Като изстине водата, да се прецеди и да се прибави 1 с.л. газ. Да се правят бани на краката 3-4 вечери поред.
БОЛКИ В КРАКАТА – След добро измиване с хладка вода кракакта се намазват с прясна свинска мас, обуват се леки памучни чорапи и се преспива с тях.
БОЛКИ В КРЪСТА (от дълго време) – Стара турска керемида, от старите къщи, да се счука на ситно и да се пресее през сито. След това да се смеси с 3 добре разбити белтъка, 1 пакетче счукан бял тамян и 1 ч.ч. гроздова ракия. Сместа да се намаже на ленена кърпа и да се увие около кръста за една нощ.
БОЛКИ В КРЪСТА – Да се направи домашен пластир от добре разбити на пяна 2 белтъка, 1 с.л. настърган домашен сапун и 1 пакетче счукан бял тамян. Сместа да се намаже на вълнено парче плат, да се увие около кръста и да стои там, докато пластирът падне (1-2 дни).
БОЛКИ В СТОМАХА – Лекува се най-бързо с чай от босилек, лайка или джоджен. Една супена лъжица от билката ври около 3 минути в 600 мл вода. Пие се три пъти на ден по 1 кафена чашка след ядене, за деца по 1 супена лъжица.
БОЛКИ В СТОМАХА – Да се сдъвква всеки ден по 1 листенце от червена детелина. Глътва се само сока.
БРАДАВИЦА (на ръката) – Болната я е разчоплила и след седмица брадавиците се появили по цялото й тяло. Да се стрие на прах билката ралица и с нея да се посипе и натрие първата брадавица. След това изчезват всички брадавици.
БРОНХИ (възпаление) – В 100 мл вода се сварява 1 дафинов лист, докато водата остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден по 1 с.л.
БРОНХИТ – 2-3 листа от подбел да се варят в половин литър прясно мляко. Да се прибави мас на върха на ножа. Да се пие вечер по 1 кафена чаша.
БРОНХИТ (тежък) – една малка лъжичка счукан хардал, размесен с мед.
БРОНХИТ (детски) – 1 глава червен кромид лук се обелва от люспите и се издълбава в средата. напълва се с 1 чаена лъжичка небет-шекер. Всеки ден детето изяжда по една глава до оздравяване.
БРОНХИТ (детски) – Да се изпържат 2 яйца в свинска мас и да се поръсят със сол. Като изстинат, да се наложат на гърдите на детето за една нощ.
БРОНХИТ (спастичен, у дете с алергия) – Смесват се по 10 гр. синапено брашно и брашно от корени на исиот със 100 гр. мед. Дава се по 1 ч.л. след вечеря.
БРОНХИТ (спастичен) – В 500 мл. вряща вода се накисват за 1 мин. по 1 с.л. смрадлика, подбел и пелин. Водата се прецежда и се пие по 1 с.л. с малко мед сутрин и вечер след ядене.
БРОНХИТ (хроничен) – Чай от невен, всяка сутрин на гладно по 1 ч.ч. в продължение на 3 седмици.
БРОНХОПНЕВМОНИЯ (след боледуване, за възстановяване) – В 1 кг чист мед се объркват добре смлени следните съставки: 1 ч.л. исиот, 1 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. бяла дъвка на зърна, 5-6 зърна карамфил. Взема се от сместа по 1 с.л. 2 пъти на ден след ядене, докато медът свърши. Децата вземат в продължение на 10 дни по 1 ч.л.
БУЧКА В ТЯЛОТО – Смес от вощина, стрит пелин и ракия да се слага няколко пъти на болното място.
БУЧКА В ГЪРДИТЕ – Да се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г прясно масло и 1 ч.ч. прясно мляко. Тестото се слага на кърпа и болните места се налагат 3 вечери поред.
БЪБРЕЦИ (причина) – най-често от простуда.
БЪБРЕЦИ (болни) – Болният да пие 1 седмица чай от сварени тиквени семки, счукано ленено семе (2 пакетчета) и малко вода. Пправят се лапи, които се налагат на бъбреците на няколко нощи.
БЪБРЕЦИ (болни) – 1 път седмично болният да яде само сварено жито и да пие водата.
БЪБРЕЦИ (болни) – Един голям корен от къпина се вари в пет литра вода, докато остане наполовина. От тази вода се пие три пъти на ден по 100 г.
БЪБРЕЦИ (болни) – Грънчарска глина се залива с ябълков оцет и се омесва добре. Намазана на платно, вечер глината се поставя на кръста над бъбреците.
БЮРГЕР (нач. стадий) – Червена глина, смесена с винен оцет, намазана на платно, се слага на болното място.
БЮРГЕР (нач. стадий) – Царевично брашно се омесва с чист винен оцет и лапата се слага на болното място.

В

ВЕНЦИ (болни) – Болният да се жабури с отвара от дива чубрица, в която е прибавена 1 щипка стипца.
ВЕНЦИ (болни) – Болният да дъвче 2 пъти месечно по 1 час смола от бяла мура.
ВЕНЦИ (кървящи) – Зелени листа от киселец се счукват и се поставят в устата като тампона на венците.
ВЕНЦИ (оголени) – Използват се плодчетата на драката. 40 от тях се варят в 1 л. вода, докато остане наполовина. Изтива и няколко пъти през деня жабурим с водата, като след това масажираме венците.
ВЕНЦИ (оголени) – Набира се цъфнала тученица (prtulaca oleracea), нарязва се на ситно, поръсва се със зехтин и се яде като салата.

Г

ГАДЕНЕ – Да се пие чай от синапено семе.
ГАЗОВЕ В СТОМАХА – Да се пие чай от мащерка.
ГАЗОВЕ В СТОМАХА – При всяко хранене да се изяждат по 3 маслини.
ГАНГРЕНА (на пръстите на краката) – Мехлем: 1 с.л. прясна свинска мас се размесва с 1 ч.л. дъбова пепел и 1 ч.л. гасена вар. Болното място се намазва с мехлема и престоява 3 вечери поред. Синьото петно отначало става червеникаво, после розово и накрая изчезва.
ГАНГРЕНА (на краката) – Мехлем: 1 с.л. прясна свинска мас се размесва с 1 ч.л. дъбова пепел и 1 ч.л. гасена вар. От мехлема се прави питка, която се връзва 3 вечери поред на стъпалото. Синьото петно отначало става червеникаво, после розово и накрая изчезва.
ГАСТРИТ – Само сутрин да се пие по 1 чаена чаша чай от бяла върба на гладно. След това да се изпива по 1 чаша прясно мляко.
ГАСТРИТ – да се пие билката пача трева.
ГАСТРИТ (остър) – 200 г листа от тесния продълговат живовляк се варят 5 мин. в 1/2 литър чиста гроздова ракия. Прецежда се и болният взема по 1 с.л. сутрин на гладно 1 час преди ставане. Да не се пуши, докато се пие билката.
ГЛАВОБОЛИЕ – Главата се мие с вода, В която е сварена дива мерудия.
ГЛАВОБОЛИЕ – Събират се 2 кг от растението диво просо, когато е във восъчна зрялост. Това количество се разпределя за около 10 дни. Част от дивото просо се вари в по-голямо количество вода около 10 мин. Когато водата стане хладка, се правят обливания на цялото тяло всяка вечер.
ГЛАВОБОЛИЕ (упорито) – В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене.
ГЛАВОБОЛИЕ (детско, упорито) – Голяма китка от изсушена билка жълт смил се поставя в торбичка от чисто платно и се прави възглавничка. След като детето преспи една вечер на нея, билката се изважда и се сварява. С водата се полива главата на болното.
ГЛАВОБОЛИЕ (хронично) – Сварява се чубрица в голямо колич. вода. Вечер главата се потопява за 10-15 минути във водата, а после се полива цялото тяло.
ГЛАВОБОЛИЕ (и неспокоен сън) – В 2-3 литра вода се сваряват 1-2 листа от тревата столетник. С нея се поливат главата и тялото вечер няколко пъти.
ГЛАВОБОЛИЕ (с болки в ухото, и при деца) – 1 с.л. захар се карамелизира. Щом започне да потъмнява, се залива с 1 ч.ч. студена вода. Разбърква се и се пие, след като карамелът се стопи напълно. Необходими са 1-2 чаши на ден.
ГЛАВОБОЛИЕ (силно, след стрес) – В продължение на няколко дни болният да взема вечер преди лягане по 1 супена лъжица захар на пясък, да я слага в устата и след това да изпива 1 чаша вода.
ГЛАСНИ СТРУНИ (възпалени, пресипване) – Прави се компрес на гърлото от счукан пелин, подбел и тинтява.
ГНОЙНИ ОТОЦИ – Да се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г прясно масло и 1 ч.ч. прясно мляко. Тестото се слага на кърпа и местата се налагат 3 вечери поред.
ГНОЙНИ ОТОЦИ (отичане и гноясване след нараняване)- да се одере една жаба, по възможност хваната от мястото, където е пострадал човекът и кожата да се залепи на болното място. Човекът, на когото е даден този съвет, спал непробудно 2 денонощия (въпреки че страдал от безсъние заради болката) и когато се събудил превръзката била паднала и на нея имало бяло жило 10 см. След седмица раната зарастнала и той спасил крака си от ампутация…
ГОЛЯМА НУЖДА (много деца се стискат и не ходят по голяма нужда продължително време) – Изпича се 1 ябълка и обилно се залива с карамел. Като изтине я дайте на детето да я изяде. Удивително бърз ефект.
ГЪБИЧКИ (на краката, неприятна миризма) – Правете всяка вечер бани на краката във вода от сварен босилек.
ГЪБИЧКИ (по ноктите на ръцете) – Да се свари силно кафе и няколко пъти ръцете да се потапят във водата заедно с утайката.
ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката) – Добре измити, стъпалата се потапят в силен винен оцет. Вечерта се спи с чисти чорапи, напоени с оцета.
ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката) – Правят се бани с хладка вода, в която са разтворени по 1 с.л. сода бикарбонат и сол.
ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката) – Счукан джоджен се смесва със сол и се слага между пръстите.
ГЪРЛО (възпалено) – 1-2 пъти дневно да се прави гаргара от щипка нишадър, разтворен в каф чашка вода.
ГЪРЛО (възпалено) – Чай от мащерка, лайка и щипка смрадлика.
ГЪРЧ (при дете) – Да спи на възглавница, напълнена с горско сено.

Д

ДЕБЕЛО ЧЕРВО (изпадане, у дете) – Нагрява се тухла и се залива със студена вода. Слага се отгоре вълнено парче плат. Когато температурата стане подходяща, детето се поставя да поседи върху кърпата, докато тухлата изстине.
ДЕБЕЛО ЧЕРВО (изпадане, у дете) – Нагрява се бакърена тава и се обръща с дъното нагоре. Отгоре се слага влажна вълнена кърпа. Когато температурата стане подходяща, детето се слага да седне върху кърпата.
ДЕБЕЛО ЧЕРВО (задържа се продължително време преработена храна и не може да се изхвърля) – Да се стрият на прах зърна от бяла дъвка, да се размеси със зехтин и по 2-3 пъти на ден да се взема по 1 с.л.
ДИАБЕТ (причина) – появява се след силен стрес, уплаха или много непричтно преживяване.
ДИАБЕТ (детски, начална форма) – Да се съберат цветовете на бяла черница. Да се сварят и с водата да се облее детето.
ДИАБЕТ (детски, начална форма) – Десетина кисели червени ябълки се сваряват в около 5 литра вода. Детето се облива с водата след изкъпване.
ДИАБЕТ (начална форма) – Да се пие отвара от къпинови връхчета.
ДИАБЕТ (начална форма) – шушулки от зрял боб, около 3 кг., се сваряват и отварата се пие по 1 ч.ч. сутрин на гладно.
ДИЗЕНТЕРИЯ – 1 стиска билка огнивче се вари в 1 литър вода около 10-15 минути. Пие се от водата по 1 кафена чашка само сутрин, 2-3 дни.
ДИЗЕНТЕРИЯ – Сварява се прясна дъбова кора с дължина около 10 см в 1 л. вода. Ври, докато водата остане наполовина. Когато изтине, се пие по 1 кафена чашка на ден на гладно. За деца – по 1 ч.л.
ДИСКОВА ХЕРНИЯ – Счукана стара керемида се смесва с 2 белтъка, 1 ч.л. счукан бял тамян и 1 ракиена ч. гроздова ракия. Намазва се вълнено парче плат и пластирът стои на кръста, докато падне сам.
ДИСКОПАТИЯ – Настърган балкански картоф се налага на болното място за 1 нощ или се повтаря, докато отмине болката.

Е

ЕКЗЕМА – Букет горски цветя се сварява и с водата се облива болният.
ЕКЗЕМА – В 1 к.ч. спирт за горене пуснете на върха на ножа салицил. Разбъркайте добре и мажете поразеното място 1-2 пъти на ден, докато се употреби цялото колич
ЕКЗЕМА – След изкъпване болните места да се намажат с памук, натопен в смес от 1 к.ч. олио и 1 к.ч. винен оцет.
ЕКЗЕМА – Изстисква се сокът от билката сапуниче и след добро измиване и почистване със спирт болното място се маже със сока.
ЕКЗЕМА – Да се изпекат до изгоряло 30 ореха. След това да се счукат на прах и да се размесят с рибено масло, да стане като мехлем. Почистеното място се маже с него.
ЕКЗЕМА – Болният да се маже със смес от равни части грес и бензин.
ЕКЗЕМА (силна, на лицето, получена от замърсени бръснарски инструменти) – препоръчано на млад мъж, чието лице се зачервило, а после се покрило с рани и струпеи. Ванга му казала да вземе от реката чиста, фина кал – една чаша – и да я смеси с една чаша сол. Да направи нещо като лапа на брадата и да преспи с нея една нощ. На другата сутрин, когато махнали калната кора, отдолу се показала чиста, бяла и успокоена кожа.
ЕКЗЕМА (детска) – Да се изкъпе с вода от сварен ечемик.
ЕКЗЕМА (водна, детска) – Във фурната на печката се изпичат до тъмнокафяво 3 ореха с черупките. След като изстинат, се скукват много добре. Към тях се прибавя 1/2 лъжичка рибено масло. Почистено добре, мястото се намазва няколко пъти.
ЕКЗЕМА (на ръцете от перилни препарати и други химикали) – Всеки ден да се правят хладки бани на ръцете, като във водата се разтваря 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Банята продължава около 15-20 минути. След това за десетина минути ръцете се потопяват в леко затоплен зехтин.
ЕКЗЕМИ – Много от разновидностите на екземата се лекуват, като се мажат след почистване с течността, която се събира през месец май в брестовите шишарки.
ЕПИЛЕПСИЯ (младеж с припадъци, за когото смятаха, че има епилепсия) – Ванга казва, че има прищипнат нерв вследствие на падане. Препоръча му да вземе платно, да го потопи в смес от зехтин, стопен восък и вощина и да залепи мушамата по протежение на целия гръбначен стълб – от врата до долу. Припадъците спрират.
ЕПИЛЕПСИЯ (детска) – Детето се къпе с вода от сварено горско сено, да спи на възглавничка, напълнена с горско сено.

Ж

ЖЛЪЧКА (болна) – Болният да изяжда дневно по 2 круши на гладно. Да пие компот от диви круши без захар.
ЖЛЪЧКА (болна) – 1 коренче от билката жълта тинтява с големина около 3-4 см се накисва в 1 л бяло домашно вино. Престоява 3 дни. Изважда се от виното и се пие по 1 с.л. 3 пъти на ден по време на ядене.
ЖЪЛТЕНИЦА (при бебета, родени през лятото) – Да се поливат с вода, в която е сварена билката кукувича прежда.
ЖЪЛТЕНИЦА – „За жълтеница има много просто лекарство, което лекува за три дни без остатък. Още щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни всяка сутрин се изпива сокът на 1 лимон, размесен с 1 лъжица сода бикарбонат. Изпива се на гладно.”

З

ЗАДУХ – Смесват се по 200 гр. мед, зехтин и гроздова ракия. 3 пъти дневно се пие по една ракиена чашка.
ЗАПАРВАНЕ (подсичане у деца и възрастни) – Дъбово дърво, проядено от червеи, се стрива на много ситни трици. След измиване мястото се напудря с този прах.
ЗАПЕК – 1-2 пъти на ден се взема по 1 супена лъжица мармалад, направен от сварени плодчета на черния бъз без захар. Захарта може да се замени с мед.
ЗАПЕК – Изпича се една ябълка и се залива с карамел (горена захар). Изяжда се, като поизстине.
ЗАУШКА – Синя амбалажна хартия се надупчва ситно с игли и се намазва с мед, ракия и счукан тамян. Залепва се зад ушите. Болестта изчезва за 3 дни.
ЗАЧЕРВЕНО ГЪРЛО И КАШЛИЦА (дори придружено с храчене на кръв) – Чай от смарадлика. Тя не е отровна, както смятат някои хора. 1 с.л. от билката се вари в 500 мл. вода, докато остане наполовина. Това количество се изпива на 3 пъти през деня с малко мед след ядене.
ЗЛОЯДИ ДЕЦА - Да се съберат всякакви плодове, които са кисели и още не са узрели. Да се сварят в голям съд, докато станат на каша. Когато водата поизтине, без да се прецежда, в нея да се потопи детето до гушката. Да постои във водата половин час. След това да се измаже със свинска мас и гроздова ракия.

И

ИЗГАРЯНЕ (от горещ предмет) – Мехлем: 6 жълтъка от пресни яйца и лъжички прясно, стопено масло се разбиват добре, докато сместа стане като майонеза. Болните места се увиват неколкократно с марля, напоена с мехлема.
ИЗТОЩЕНИЕ (и при деца) – Вземете стебло на магарешки трън (най-лечебен е, когато е вече с пъпки и расте близо до вода), отрежете стеблото и го обелете, докато стигнете до крехката сърцевина. Изяжте го като десерт. Необходими са 10 стебла и умората изчезва.
ИМУННА ЗАЩИТА – 1 път месечно се поливайте с вода, в която е сварена мащерка.
ИСТЕРИЯ – 1 букет от билката срамниче престоява 1 нощ в кофа със студена вода. На другия ден билката се сварява в същата вода и щом изстине, болният се полива с нея.
ИШИАС – Лятото припичане на слънце.

К

КАШЛИЦА (упорита) – 1 с.л. от изсушения цвят на драката ври до завиране в 200 мл. вода. Прецежда се и се пие вечер преди лягане по 1 к.ч.
КАШЛИЦА (магарешка) – В корените на дивата роза се образуват топчета като от вълна – семките на храста. Две от топчетата сваряваме в 1 л. вода и пием вечер по 1 к.ч.
КАШЛИЦА – Да се сварят листа от подбел и да се пият като чай.
КАШЛИЦА (стара, у пушач) – Корени от слез се варят в мляко. Пие се по 1 чашка няколко пъти на ден.
КАШЛИЦА (силна) – 4 ореха с черупките, 1 супена лъжица цвят от бъз, 1 супена лъжица пчелен мед се варят в половин литър вода. Болният да пие след прецеждане по супена лъжица 3 пъти на ден.
КАШЛИЦА (силна) – В продължение на 1 седмица болният да пие чай от ленено семе.
КАШЛИЦА (детска) – 100 г мед и 100 г прясно масло се смесват с 1 пакетче ванилия. Взема се три пъти по 1 чаена лъжичка.
КАШЛИЦА (детска, упорита) – Сваряват се 1 картоф, 1 глава кромид лук и ябълка в литър вода, докато водата остане наполовина. дава се на детето три пъти на ден по чаена лъжичка.
КАШЛИЦА (упорита у възрастен) – Смола от бяла череша голяма колкото орех, се сварява в 1 литър вода. Прецежда се и към водата се прибавя 200 г мед, 3 зърна карамфил и на върха от ножа исиод. Взема се по 1 супена лъжица сутрин и вечер на гладно.
КЛЕПАЧИ НА ОЧИТЕ (възпаление) – Сваряваме гъста отвара от пелин и натопяваме памучни тампони. Изстискваме, слагаме на клепачите и лежим с тях около 2 часа. При нужда повтаряме процедурата.
КОЖАТА (възпалена) – В 500 мл вода се сварява една и половина супена лъжица изсушени листа от маточина, докато водата остане наполовина. Правят се компреси на възпаленото място с напоена и изтискана памучна кърпа, докато възпалението премине.
КОЖА НА ЛИЦЕТО (възпалена, разранена) – Да се налага с мъх от камъни, които се обливат от течаща вода.
КОКОШИ ТРЪН - Мястото, където най-напред се е поя-вил трън, да се нагори с гореща прахан. След това веднага да се направи гореща баня.
КОКОШИ ТРЪН – 3 поредни вечери се прави баня на засегнатото място с вода от сварена смарадлика, докато изтине водата.
КОЛИКИ (у деца) – През лятото събираме билката клинавче (часовниче) в по-голямо количество. Около 2 шепи от билката сваряваме в 5-6 литра вода. Без да я прецеждаме, когато поизстине до търпима температура, потапяме детето до кръста. Държим го в билковата вода около 20 мин. Изплакваме го с хладка чиста вода.
Намазваме коремчето на детето с чиста свинска безсолна мас и малко по-слаба гроздова ракия. Завиваме добре детето да поспи. След третата процедура коликите изчезват.
КОЛИКИ (у деца) – След баня намазваме гърба на детето с прясна чиста мас, слагаме го да легне по корем и започваме кръгови масажи на плешките и вдлъбнатата част над дупето. До 10 мин след започване на масажа започват да излизат косъмчета, които можете да избръснете. Процедурата може да се направи някокло пъти, докато спре излизането на косъмчетата.
КОЛИТ – Два пъти на ден болният да пие суроватката от изстискано сирене, като избягва тлъста храна.
КОЛЯНО (болки) – Правим домашен квас, разстиламе го върху ленена кърпа и го посипваме с нишадър. Завиваме болното коляно и преспиваме с превръзката. Така 3 вечери поред.
КОНЮНКТИВИТ – Пресни листа от слез се смилат и три вечери поред се прави компрес на болното място.
КОСА СГЪСТЯВАНЕ И БЛЯСЪК – След измиване да се полива с вода от сварени орехови листа и остролист живовляк.
КОСОПАД – Измитата коса се облива с вода от сварен бръшлян.
КОСОПАД – В половин литър гроздова ракия се сваряват около 200 г „мустачки” от лоза в добре затворен съд. след като изстине, сместа се прецежда и с нея се маже главата след измиване.
КОСОПАД – Косата се измива с хума, след това в продължение на 1 месец след измиване оголените места се натъркват с леко запечени нарязани кръгчета от лимон.
КОСОПАД – 3 коренчета от кукуряк и 4-5 стръка заедно с корените и листата на гръцка коприва се варят в 500 мл. винен оцет, докато остане наполовина. Оцетът се прецежда и след като изтине, се прибира на хладно място. С този оцет се маже главата всеки път след измиване, докато се свърши. При нужда процедурата се повтаря.
КОСОПАД (при дете) – 3 коренчета от детелина (кисличе), големи колкото маслина се настъргват на ситно ренде и се заливат със 100 мл. чист спирт или силна гроздова ракия. Билката кисне 1 денонощие и след това 1-2 пъти дневно оголените места се търкат с напоено памуче.
КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (високо) – В 1 водна чаша поставяме на дъното 1 супена лъжица царевично брашно и го заливаме с гореща вода до напълване на чашата. Престоява една нощ. На сутринта на гладно се изпива само водата, без да се разклаща чашата.
КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (високо) -1 супена лъжица от изсушените листа на драката се варят в 500 мл вода само докато заври. оставя се да изстине и се изпива на два пъти, само сутрин на гладно.
КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (високо) -1 супена лъжица от листата на билката драка се варят в 500 мл вода, докато водата стане наполовина. След като изстине, я прецеждаме. Това е количеството настойка, която изпиваме на деня – сутрин и вечер по 1 винена чаша (100 мл.), но ако кризата е силна, изпиваме наведнъж цялото количество сутрин, на гладно.
КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (високо) – Взема се една супена лъжица от изсушен бял имел. Залива се и престоява 1 нощ в една чаша студена вода. На сутринта на гладно се изпива само водата.
КРЪВОТЕЧЕНИЕ (обилно, продължително у жена) – Да с избият добре 6 жълтъка от пресни яйца, да се смесят с половин чаена лъжичка лимонтузу и да се изпие сместа. При нужда да се повтори.
КРЪВОТЕЧЕНИЕ (независимо от къде тече) – Може да се спре, като се пие отвара от плодовете на драката сутрин и вечер.

Л

ЛЕВКЕМИЯ (у дете) – Да се пие сок от плодчетата на билката слез.
ЛЕВКЕМИЯ (у дете) – Прах от изсушени и стрити плодчетата на билката слез да се смесят с изсушено сирище от малко агне. С малко вода се пие 2 пъти на ден по 1 .л.
ЛЕВКЕМИЯ – Болният да пие сок от корените на билката слез.
ЛЕВКЕМИЯ – Взема се сирище от агънце, което още не е яло друга храна освен млякото на овцата. Сирището се раделя на 7 части. Съхранява се в хладилника. В 1 л. овче прясно мляко се разтваря по 1 част. Млякото се пие сурово, без да се вари, на 4 приема на 1 ден, т.е. за цялото лечение са необходими 7 л. прясно овче мляко.
ЛЕВКЕМИЯ – да пие водата от сварени зърна на пшеница, царевица, овес, ръж и просо. После младежът се обади, че се чувства отлично и е напълнял с 5 кг.
ЛУДОСТ (внезапна) – да се купи нова стомна, да се напълни с вода от реката, обратно на течението. С тази вода се полива 3 пъти болния. След това стомната трябва да се хвърли назад, да се чупи, без да се обръщате.
ЛУМБАГО – При внезапна болка в кръста, от която не можеш да се изправиш: натопи една хавлиена кърпа в леденостудена вода, извий я и я постави на болното място. Отгоре сложи найлон и плътна памучна пижама. Ако поспиш така през нощта, на другата сутрин ще си на крак.

М

МАЗОЛИ – Не ги режете! В кърпичка от тензух сложете бучка сол и капнете 2 капки вода. Завържете кърпичката около мазола през нощта. Усеща се силна и неприятна болка, но ако повторите 2-3 пъти процедурата, мазолоте ще изчезнат.
МАЛАРИЯ – Измива се прясно кокоше яйце и се слага в емайлиран съд. Залива се с 200 мл. винен оцет. Съдът не се покрива. Когато черупката се стопи, сместа се разбива добре и се изпива на гладно.
МАСТИТ (причина) – от носене на тясно бельо и дрехи.
МАСТИТ – Залепва се питка от пчелен восък на кожата над мастното образувание. Закрепва се с лейкопласт. Слага се 3 нощи поред.
МАСТИТ – Смесват се ръжено брашно, стопено прясно масло и прясно мляко и се прави малка питка от мекото брашно. Слага се на болното място. Лечението се прилага няколко пъти, като тестото стои през цялата нощ.
МАСТИТ – Компреси на гърдите с отвара от пелин и подбел.
МЕНСТРУАЦИЯ (нередовна) – Жената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.
МЕНСТРУАЦИЯ (бебе) – бебето започнало да получава месечно кръвотечение. Ванга препоръчала да й донесат една купчинка от пръстта, която мравките изнасят и изхвърлят напролет от мравуняка си, след това да я попарят с вряла вода и да поддържат детето над парата. Скоро след това кръвотечението спряло.
МИГРЕНА – В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене.
МИОМА НА МАТКАТА – Болната да пие в продължение на 15 дни три пъти дневно по 1 кафена чашка отвара от конопено семе.
МУСКУЛ (разтегнат, на ръката) – Да се натопи ръката до рамото във вода, в която е сварен зелен бъз и е добавена 1 с.л. сода бикарбонат.
МУСКУЛИ (разхлабване, у дете) – 200 гр. мед се объркват с 20 гр. сяра и с тази смес се прави хубав масаж (от масажист). Да се масажира, докато детето се изпоти 3 пъти.
МЪРТВА КОСТ (израстък на костта) – Сгорещяваме парче стара керемида върху гореща жар, докато се зачерви. Натопяваме вълнено парче плат в газ за горене. Заливаме парчето керемида със студена вода. Слагаме вълненото парче плат върху костния израстък и отгоре поставяме топлата керемида. Държим я, докато болният може да търпи. Прави се 4-5 пъти до изчезване на израстъка.
МЪРТВА КОСТ (израстък на костта) – Загряваме ситен речен пясък, слагаме го в платнена торбичка и го държим на мястото, докато изтине. Прави се докато костта изчезне.

Н

НАБИТО МЯСТО – Прясно одрана заешка кожа намазваме със зехтин и поръсваме с червен питер. Превързваме набитото място. Няма значение дали травмата е прясна или от дълго време. Първата нощ с тази превръзка боли много, следващата по-малко и накрая изчезва.
НАПИКАВАНЕ (при малки и големи) – 1 стрък глухарче се вари 5 мин в 2 ч.ч. вода. Пие се сутрин и вечер по 1 ч.ч.
НАПИКАВАНЕ (у малко дете) – На бяло вълнено парче плат се намазва следната смес: 1 супена лъжица домашен сапун (настърган), 2 белтъка, 1 чаена лъжичка стрити зърна от бяла дъвка, същото количество счукан бял тамян и 1 ракиена чашка гроздова ракия. Парчето плат със сместа се слага като лапа една вечер на кръста на детето, 1 вечер ниско на корема.
НАПИКАВАНЕ (у малко дете) – Ванга казва на майката да хване една пчела, да я умъртви, да я сложи в залък хляб и да го даде на детето да го погълне
НАПИКАВАНЕ (у голямо момиче) – Да се изкопаят корени от билката винбой. След изсушаване корените се стриват на прах и се поставят върху нагорещена тухла. Когато започне да пуши, детето се поставя да клекне върху пушека.
НАПУКАНИ ПЕТИ – Вместо вода се пие чай от сварени зърна ръж.
НАПУКАНИ РЪЦЕ – Да се направят 2-3 бани на ръцете в хладка вода, в която е сварена билката пипериче.
НАТЪРТЕНО МЯСТО – Да се налага с кръгчета от нарязан картоф.
НЕВРАЛГИЯ – да се пие 3 пъти на ден по 1 ч.ч. преди ядене чай от анасон – в 3 чаши вода се варят 3 ч.ч. анасон.
НЕВРАЛГИЯ – В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене.
НЕВРАЛГИЯ – Да се пие чай от сварена маточина и индрише.
НЕРВЕН СТОМАХ (с оскъдна киселинност) – Събираме листа от дългия, остролист живовляк, докато не е разцъфтял. Слагаме 200 гр. измити листа в 500 мл. гроздова ракия. Вари се докато ракията остане наполовина. Прецежда се и се оставя да изтине. Съхранява се в хладилник.
Всеки ден се пие по 1 с.л. рано сутрин (в 5 часа), за да може болният да полежи в леглото още 1 час. Закусва се в 7 часа. Лечението трае докато свърши лекарството. Може да се повтори при нужда.
НЕРВЕН СТОМАХ – Сутрин на гладно се изпива по 1 с.л. мастика в 1 чаша вода. 10-15 мин. след това се изпива 1 с.л. зехтин.
НЕРВ (лицев, възпаление) – Да се нагори в гореща жар метална игла и с нея, с леко докосване (като боцкане) да се обгори кожата на лицето най-напред от здравата страна, а после от болната. Леките обгаряния по кожата минават бързо и не оставят следи.
НЕРВ (прищипнат след падане) – Да се направи мушама от памучно платно, върху което е намазана смес от зехтин, стопен восък и вощица, по равни части. Мушамата се залепва по целия гръбначен стълб от врата до опашката.
НЕРВНО БОЛЕН – Да се смесят 500 гр. захар и 500 гр. мед. Пие се по 1 с.л. 2 пъти на ден.
НЕРВНО БОЛНА – Да се пие отвара от индрише – 1 листче се сварява в 200 мл. вода. Пие се по 1 к.ч. 2 пъти на ден.
НЕРВНО БОЛНО ДЕТЕ – Да се изкъпе с вода, в която е сварено горско сено.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО – Болният да пие отвара от корени на къпини.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО – Болният да пие чай от риган.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО – Болният да пие отвара от маточина.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО – Болният да пие вода от сварени връхчета от коприва.

О

ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (нарушена, причина) – неправилно хранене.
ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (нарушена) – Само сутрин да се пие запарка от жълт кантарион – 1 ч.л. се залива с чаша вряла вода.
ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (за стимулиране) – 1 с.л. исландски лишей се вари в 600 мл. Вода, докато изври наполовина. Пие се 3 пъти на ден след ядене по 1 к.ч. поне 1 месец.
ОБРИВИ – Болният да се къпе с вода от сварени дъбови кори.
ОБРИВИ – Да се пие чай от семе от фий 20 дни.
ОБРИВИ – Събираме 1 шепа зелена коприва, измиваме я добре, подсушаваме я и я изпържваме до прегаряне в 1 ч.ч. зехтин. Мазнината се прецежда и с нея мажем обривите. Ако е копривна треска, мажем всеки ден в продължение на 5 дни.
ОБРИВИ (дребни) – Събираме през лятото от билката росопас, когато цъфти. Сваряваме 10 корена от нея в 1 кофа вода. Изкъпваме се и се поливаме с водата. Добре е да се повтори 2-3 пъти.
ОБРИВИ (детски) – Сваряват се коприва и бъз (листата) по равни части. Като изстине водата, с нея се облива цялото тяло на детето.
ОБРИВИ (детски, появили се внезапно и без основателна причина) – В шишенце се смесват равни части чист винен оцет и олио. След измиване местата на обрива се мажат с памуче, натопено в сместа.
ОБРИВИ (Копривна треска у дете) – Да се сварят по равни части коприва и бъз и с прецедената вода детето цялото да се полее.
ОБРИВИ ПО КОЖАТА – във вода се вари цвят от синчец и метличина. Правят се обливания на тялото.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО – Използва се прах от дървесина на дърво, проядено от червеи. При деца този прах се вари във вода, прецежда се и с водата болното се полива цялото. При възрастни след изкъпване тялото се маже с крем, направен от праха на дървесината, размесен с чиста свинска мас.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО (при новородени и бебета) – Сварява се във вода билката кускут (Кукувича прежда) и с нея се изкъпва 1-2 пъти детето до изчезване на обрива.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО (упорити) – Да се свари ръж и да се пие водата по няколко пъти на ден.
ОТОЦИ (по краката) – в една кофа студена вода да разтвори 1 пакет каменна сол. После да вземе една кърпа за лице, да я топи в тази вода и да си я налага на кръста. Щом кърпата се затопли, отново да я топи във водата. След този компрес жената изхвърлила много вода и повече не получила отоци.
ОТРОВЕН (от риба) – на часа да вземе една супена лъжица мастика, размесена в чаша вода. Олеква след 5 минути!
ОТСЛАБВАНЕ – В голям съд, след като заври водата се слага 100 гр от изсушената билка омайниче и се вари 5 мин. След като изтине, се прецежда и се облива тялото след добро изкъпване. Обливането се прави 3 поредни дни, а вечер се пие по 1 ч.ч. запарка от маточина.
Ще бъдете удивени от бързия ефект на тези бани! Спрете скъпите и вредни хапчета! (бел. авт.)
ОТСЛАБВАНЕ (ускоряване обмяната на веществата) – Три пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене „кафе” от изгорена дъбова кора.
ОТСЛАБВАНЕ (и за укрепване и очистване) – Особено на прага на пролетта. Сваряват се поотделно в произволно количество вода изсушена смрадлика, пелин, лайка и анасон (1 пакетче на баня, а останалите билки – количество на око). Варят се 5-10 мин. След като изтине, водите от всички билки се прецеждат и се смесват. Тялото се полива след измиване поне 3 поредни дни, за да има ефект.

П

ПИЕЛОНЕФРИТ (у дете) – Да се прави диета, да се храни с царевичен хляб, да пие вода от сварена царевична свила.
ПЛЕКСИТ – Болното място да се налага със счукан тамян и ябълков оцет, намазани на вълнено парче плат. Прави се докато болката премине.
ПЛЕКСИТ (силни болки в ръката) – Да се счукат листа от върба и да се наложат върху болното място.
ПЛЕШИВОСТ (кръгова, детска) – Билката огнивче (1 стиска) се вари в половин литър гроздова ракия, така че да поври 5-10 минути. като изстине, течността се прибира в шише и всяка вечер се мажат с памуче оголените места.
ПЛЕШИВОСТ (кръгова, детска) – Изкопават се главички от билката кисличе. Плешивото място се почиства с рафиниран бензин на памуче. Коренчето се разрязва на 2 половини и се натрива главата на детето, където плешивостта се е появила най-напред. Натрива се в продължение на 10 дни.
ПНЕВМОНИЯ (Категорично неустановена) – Да се пие отвара от ленено семе една седмица. Да не се пие студена вода.
ПНЕВМОНИЯ – Болният гол, завит в чаршаф, да лежи на горещ пясък.
ПОДАГРА – В 500 мл вода се вари 1/2 с.л. от билката заешка сенчица, докато водата изври половин пръст. Водата се пие 1/2 час преди ядене 2 пъти дневно – сутрин и вечер, по 1 ч.ч. За да има лечението траен и добър ефект, трябва да се съчетае със стриктна диета – без месо и алкохол, само плодове и зеленчуци. Също е добре да се правят подходящи минерални бани или да се отиде в планина, като се пие планински чай.
ПОДУВАНЕ НА СТОМАХА – Да се пие горски чай и само минерална вода.
ПОДУТИ ГЛЕЗЕНИ – В 3 чаши вода се вари 5 мин. 1 супена лъжица синапено семе. Пие се по 1 кафена чашка три пъти на ден преди ядене.
ПОДУТИНИ ПО ТЯЛОТО – Счукан тамян се поръсва върху памучен плат, напоен с вода от сварено синапено семе и намазано с мед.
ПОРЯЗВАНЕ – Жълт кантарион се кисне в зехтин поне 24 часа. С него се маже порязаното място и раната бързо се затваря. Оставен съдът на хладно място, сместа може да се запази и да се ползва дълго време при нужда.
ПРЕДИНФАРКТНИ СЪСТОЯНИЯ - да се пие чай от трънка 4 дни, сутрин на гладно.
ПРЕУМОРА (и стоене на влага) – Да се увият краката с мушама, направена от восък, зехтин и вода. Болният да преспи с нея една нощ. При нужда процедурата да се повтори.
ПРЕЯЖДАНЕ – Сока на 1 лимон с 1 ч.л. сода бикарбонат и малко захар за вкус.
ПРИЛОШАВАНЕ (Внезапно) – Под лъжичката- да се слага счукана билката лепка.
ПРОЛЕТНА УМОРА – Чай от синапено семе. 1 с.л. се вари 5-6 мин. в 600 мл. вода. Пие се 3 пъти на ден по 1 к.ч. преди ядене.
ПРОСТАТА (възпаление) – Смила се въглен от изгорено липово дърво. Пие се по 1 чашка като чай 7 дни поред.
ПРОСТУДА (много силна) – Да се направи пластир от 10 листа изсушен и стрит тютюн, мед и силна ракия. Пластирът се залепва на кръста да престои 1 нощ. При нужда се повтаря.
ПРОСТУДА И КАШЛИЦА - За възпалени и подути бронхи – в 100 мл. вода се вари 1 дафинов лист, докато водата остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден по 1 с.л.
ПРОСТУДА НА ГЪРЛОТО – Ходилата на краката се намазват с мехлем от мас, счукан или накиснат пелин и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Обуват се чисти памучни чорапи и се преспива една нощ.
ПРЪСТ, КОЙТО ЗАБИРА ОКОЛО НОКЪТЯ – Да се вземе 1 люта чушка, да се махне дръжката и малко от семките. Кухината да се напълни със силна ракия. Пръстът да се пъхне в чушката и да се превърже за 1 нощ, като е нужно в кухината да се запази и ракията.
ПСОРИАЗИС (причина) – появява се след силен стрес, уплаха или много непричтно преживяване.
ПСОРИАЗИС – След добро почистване със спирт болните места да се мажат с изстискан сок от билката сапуниче.
ПСОРИАЗИС – Събират се люспите от голяма морска риба (напр. с тегло около 3 кг.), взема се и жлъчката на рибата. Сваряват се в 1 л. бяло вино около 30 мин. Прецежда се и се смесва с 200 мл. зехтин. От тази смес се мажат поразените места след хубаво измиване. Процедурата трае докато свърши сместа. При къпане е добре да се използва яйчен сапун.
ПСОРИАЗИС – Друга една жена, болна от псориазис, Ванга посъветва: ” Ще намериш восък и сабор. Восъка ще занесеш в черквата, а сабора ще го сложиш във възглавницата си.” Още докато носела восъка към черквата, жената почувствала облекчение. Излекувала се.
ПУКНАТА КОСТ – Разбиваме 2-3 белтъка от пресни кокоши яйца и прибавяме 2-3 пълни лъжици брашно. Получава се рядко тесто като за палачинки. В тази смес потапяме бинт или марля и превързваме мястото. Брашното се втърдява и става като шина, а белтъците помагат костта да зарасне до няколко дни.
ПЪРХУТ – Възвира в една тенджера вода 1 супена лъжица стипца. След измиване косата се полива.
ПЪРХУТ – 1 ч.ч. ябълков оцет смесваме с 1 к.ч. зехтин и щипка сол. Разбиваме добре и мажем измитата с мек сапун кожа на главата. Повтаря се докато свърши лекарството.

Р

РАЗДВИЖВАНЕ НА КРАЙНИЦИТЕ – Прави се мехлем от 100 гр. свинска мас и 1 с.л. сол, с който се намазва парче плат и крайникът се увива.
РАЗСТРОЙСТВО (ако не е от тлъста храна) – 10 къпинови връхчета се варят в 1 л. вода, докато остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден в продължение на 3 дни по 1 к.ч.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – Зелени орехчета се заливат със зехтин и съдът, в който са сложени, престоява 40 дни на слънце. След това болният маже болните места, докато се свърши сместа.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – 1 с.л. дъбова пепел се слага в съд с 2 ч.ч. студена вода. Оставя се за 1 нощ да се утаи. На другата сутрин се отделя внимателно бистрата вода и се пие по 1 с.л. сутрин и вечер след ядене, докато свърши водата.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – Обут в памучни чорапи, болният да ходи сутрин по росата в планинска ливада. Когато добре се намокрят чорапите, да останат на краката и да съхнат на слънчевите лъчи.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – Свински бял дроб да се нареже на филии, които се насоляват със сяра и се налагат на болните места.
РАНИ (порезни) – Бързо се затварят, ако се мажат със зехтин, в който 20 дни са киснали цветчета от жълт кантарион. Този зехтин е подходящ и за лекуване на кървяща рана. Пие се сутрин на гладно по 1 с.л.
РАНИ (охлузване) – Мажат се с мехлем от 1 ч.л. свинска мас, 1 ч.л. мед и 1.ч.л. сода бикарбонат.
РАНИ (охлузване) – Наред с прилаганото лечение, болните всекидневно да ядат салата от керевиз.
РАНИ (трудно зарастващи) – 3 клонки от билката зарасличе се варят в 1 л. вода, докато остане на половина. Прецежда се и се правят промивки.
РАНИ (трудно зарастващи) – мехлем от счукани кълчища и прясна свинска мас.
РЕВМАТИЗЪМ (невралгичен) – да прави слънчеви бани, като преди това намазва болните крайници с мас и оръжейно масло.
РЕВМАТИЗЪМ – Изкопава се корен от орехово дърво, когато цъфти, от дълбочина около 60 см. Първата жила, която има дебелината на 1 пръст, се отрязва от дънера на около 20 см. Пуска се в шише, пълно с 1 л. зехтин.
Бутилката се заравя на мястото на откопаното коренче на 60 см. дълбочина и престоява в земята 40 дни.
Когато шишето се извади, се съхранява на тъмно място. Болният се маже с този зехтин от петите до врата, т.е. цялото тяло, докато зехтинът свърши.
РЕВМАТИЧНИ БОЛКИ ПРИ ЛОШО ВРЕМЕ – Лапи на коленете и китките от сварените листа на смарадлика.

С

САРКОМА (при подутини) – Подутите места да се налагат с месо от дивеч, насолено с нишадър.
СИНУЗИТ – 2-3 дни поред по един път на ден в двете ноздри да се капват по 2-3 капки сок от настъргана грудка на билката ботурче.
СИНУЗИТ – Чрез редуване всяка вечер в една от ноздрите се слага прясно краве масло, колкото царевично зърно.
СКЛЕРОЗА (десеминарна) – Медна терапия, да се „изтегли кожата”.
СЛАБИ ДЕЦА (до 3 години) – През пролетта, когато се развиват листата на дърветата, да се направят 10 бани със сварени орехови листа.
СЛАБИ ДЕЦА – 1 кг. зелена тученица се сварява в 6 л. вода и като изтине, детето се потапя до шията. Към билката могат да се добавят 1 пакетче анасон и шепа диви круши. След 15-20 мин. детето се изважда, изплаква се и се слага да спи.
СЛИВИЦИ (възпалени) – Взема се от билката разгонче, която расте във вода и е най-лечебна към средата на месец март. Счуква се добре, размесва се със свинска мас и след като се намаже сместа на парче памучен плат, се прави компрес на гърлото.
СЛИВИЦИ (възпалени) – Изсушени коренчета от кукуряк (хората от Петричкия край го наричат „спреж”) се стриват на прах. Омесва се малко тесто от вода и брашно и от него се прави лента – дълга и широка, колкото е необходимо, за да обвие врата на болния. Лентата се поръсва със счукана билка и с нея се обвиват вратът и гърлото така, че добре да обхване сливиците. Особено добре действа при подути сливици, защото ги свива и премахва възпалението. При децата времетраенето на компреса е не повече от половин час. Прави се 2-3 пъти до премахване на възпалението. Възрастните могат да преспят с компреса 1 нощ.
СЛИВИЦИ (Възпалени + трета сливица) – Прави се лента от меко тесто така, че да увие шията и врата на болно-то. Счуква се на ситно изсушен корен от билката спреж (кукуряк) и се наръсва обилно на тестената лента. Завива се добре гърлото на болното, като се внимава да се покрият и сливиците. Отгоре се прави превръзка от бинт или памучно платно. За малките деца лечението е от 30 минути до 1 час, един-два пъти, за по-големите деца превръзката да стои 2-3 часа, а за възрастните – цяла нощ.
СЛЮНЧЕНИ ЖЛЕЗИ (увредени) – Лапи от невен.
СТЕРИЛНОСТ (причина) – най-вече при ранно полово общуване; страх от забременяване; носене на много тясно бельо; простуда.
СТОМАШНО РАЗСТРОЙСТВО – Да се пие няколко пъти през деня чай от джоджен.
СTОМАШНИ РАЗСTРОЙСTВА (летни, у дете) – 3 дни поред да пие чай от „парички” – плодовете на храста драка (palius aculeatus). Варят се няколко минути по 3-4 парички в чаша вода.
СУХОЖИЛИЯ (на ръцете, възпалени) – В 500 мл студена вода се накисва стрък тинтява за 1 нощ. На следващия ден се правят компреси на ръцете с водата, в която е накиснато парче памучен плат.
СУХОЖИЛИЯ (на ръцете, възпалени, тендовагинит) – Има се предвид сухата остра форма. В 500 мл студена вода се накисва стрък тинтява за 1 нощ. Вечерта се правят компреси на болното място, като се натопява бинт или памучна кърпа във водата, изстисква се и се връзват болните ръце. Добре е да се преспи с компреса, когато ръцете почиват. Ако е необходимо, процедурата се повтаря.
СЪРБЕЖИ ПО ТЯЛОТО (силни) – Да се свари в много вода 1 кг ечемик и болният да се изкъпе с водата.
СЪРБЕЖИ ПО ТЯЛОТО – 500 гр. Спирт за горене да се смеси с 50 гр. салицил. Възпалените места да се мажат сутрин и вечер.
СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (предпазване) – 4 пъти в годината по четири дни да се пие цвят от син глог.
СЪРЦЕБИЕНЕ (моментно) – Разтворете една лъжица захар в чаша вода и я изпийте.
СЪРЦЕБИЕНЕ (на нервна почва) – Да се настържат половин кг. лимони с кората, добавя се 200 гр. мед и 40 смлени кайсиеви ядки. Взема се сутрин и вечер по 1 с.л.

Т

ТЕМПЕРАТУРА (висока, детска) – Да се облее болното с водата от сварено кисело грозде. След това се измазва с мас и гроздова ракия.
TЕМПЕРАTУРА (висока, детска) – Сваряват се заедно в произволно количество плодовете на кисели сливи, ябълки и диви круши. Прибавя се едно пакетче анасон. Водата не се прецежда. Когато поизстине, детето се накисва в подходящ съд за около 20 минути. След това се изплаква с чиста вода, намазва се леко с гроздова ракия и се облича за спане. След като се изпоти, се преоблича в чисти дрехи.
TЕМПЕРАTУРА (висока, детска) – Детето да се изкъпе с вода от сварено горско сено.
ТЕЧЕНИЕ (гинекологично) – Жената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.
ТРОМБОФЛЕБИТ – Посолява се със сяра бял свински дроб и 3 вечери поред се превързва болното място.
ТУМОР (причина) – след падане или травми и може да се прояви много по-късно.

У

УДАРЕНО (натъртено място) – Сварява се добре около половин килограм стар бял боб. Разварените зърна се намачкат добре и с тях се налага болното място. Отгоре се превързва с памучно платно. Добре е болният да преспи 1 нощ с тази превръзка.
УКРЕПВАНЕ (и за отслабване) – Особено на прага на пролетта. Сваряват се поотделно в произволно количество вода изсушена смрадлика, пелин, лайка и анасон (1 пакетче на баня, а останалите билки – количество на око). Варят се 5-10 мин. След като изтине, водите от всички билки се прецеждат и се смесват. Тялото се полива след измиване поне 3 поредни дни, за да има ефект.
УПЛАХ – Щом се уплаши от нещо, човек трябва веднага да изпие 1 чаша вода с малко захар.
УХАПВАНЕ ОТ НАСЕКОМИ - Да се натрие мястото с листа от черен бъз.
УХО (възпаление) – пие се чай от подбел, правят се бани с вода от сварен подбел, след това цялото тяло се измазва с мас и ракия.

Х

ХЕМОРОИДИ – Измита, подсушена и нарязана главичка от билката змиянец се смила на брашно. Взема се 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица от билката. Смесват се и от сместа с малко вода се правят топчета с големината на хапче. Пият се два пъти на ден по 2 хапчета по време на ядене.
ХЕМОРОИДИ (кървящи) – Плодовете на драката се накисват в зехтин 7 дни на слънце. Сутрин на гладно се взема по 1 супена лъжица, а след ядене по 1 чаша чай от същите плодчета.
ХЕМОРОИДИ (външни) – Вари се билката бяло подъбиче и се правят бани в леген или вана.
ХЕМОРОИДИ (Външни) – Билката водно пиперче от двата вида (със широки и с тесни продълговати листа) се вари в голямо количество вода и с нея се правят седящи бани в леген или вана.
ХЕМОРОИДИ (външни) – Плодчетата на черния бъз, сварени като конфитюр без захар, се вземат по една супена лъжица всеки ден преди ядене.
ХЕМОРОИДИ (Вътрешни) – Да се вземе от растението бял имел, което расте само на бор, и да се начупят от стъблото заедно с листата клечки около 1 супена лъжица. Да се залеят с 1 чаша студена вода и да се оставят да престоят във водата една нощ. На сутринта водата се изпива. На другата сутрин процедурата се повтаря до излекуване. Натрошеното стъбло може да се използва 2-3 пъти. тази рецепта е неприложима за хора с ниско кръвно налягане, защото белият имел го сваля още повече.
ХЕПАТИТ
– „За жълтеница има много просто лекарство, което лекува за три дни без остатък. Още щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни всяка сутрин се изпива сокът на 1 лимон, размесен с 1 лъжица сода бикарбонат. Изпива се на гладно.”

Ц

ЦИСТИТ – Когато узрее царевицата, съберете прясна коса, изсушете я на сянка и я приберете в тензухена торбичка.
При цистит пийте топъл чай от тази коса всеки ден по 1-2 ч.ч.
ЦИРЕИ – Прави се малка питка от ръжено брашно, прясно мляко и прясно масло. Налага се на болното място за една нощ. Лапата изтегля всичко без остатък.
ЦИРЕИ – Да се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г прясно масло и 1 ч.ч. прясно мляко. Тестото се слага на кърпа и болните места се налагат 3 вечери поред.
ЦИРОЗА – Да се вземе майчино мляко, размесено с бяло брашно.

Ч

ЧЕРЕН ДРОБ (болен) – 100 г изсушен жълт равнец или пресен в двойно количество се стрива на прах. Прибавяме 100 г брашно и малко вода, за да стане всичко на каша. Правим 60 малки топчета. Изсушаваме ги и ги прибираме на хладно. Преди да започнем да ги пием, задължително пием еднократно английска сол за очистване. Вземаме хапчетата сутрин и вечер по 1 в продължение на 1 месец.
ЧЕРВА (болни, у дете) – казва, че е хранено неправилно и да ограничат маслото в храната.

Ш

ШИПОВЕ – Срязва се наполовина 1 глава кромид лук и върху всяка част се капва по 1 капка катран. Налага се болното място и се превързва да престои 1 нощ.
ШИПОВЕ (в ръката) – Вълнено парче плат, натопено в ябълков оцет и поръсено със счукан тамян, се налага на ръката.
ШИПОВЕ (на кръста) – Вълнено парче плат, натопено в ябълков оцет и поръсено със счукан тамян, се налага на кръста.
ШИПОВЕ (на петата) – Нагрява се бакърен съд, отгоре се поставя вълнено парче плат и болният стъпва върху него, докато изтине.

Я

ЯЗВА (причина) – Язвата на стомаха се получава от недобре сдъвкана и гореща храна
ЯЗВА (кървяща, на дванайсетопръстника) – Да се разбие на крем 1 белтък от яйце, 1 ч.л. пудра захар и 1 с.л. зехтин. Болният да взема по 1 с.л. на гладно всяка сутрин в продължение на 10 дни.
ЯЙЧНИЦИ (възпалени) – Сварява се горско сено в подходящ съд и болната се слага на парата. Процедурата се прави всеки ден до премахване на възпалението.
ЯЙЧНИЦИ (възпалени) – Болната се слага на пара от черна метла, полята със зехтин.
ЯЙЧНИЦИ (възпалени) – Сварява се прясна зелка, полива се с прясно мляко и болната се слага на парата.
ЯЙЧНИЦИ (възпалени) – Болната се слага на пара от непрана вълна.

Ванга е била лечител на най-различни болести и като основно лекарство препоръчвала билки. “За всяка болка има билка”.
Това не е нещо изключително, защото обикновеният човек използва от хилядолетия билки за своите болести. Интересното било обаче, че в своето лечение тя обърквала и най-вещите билкари, защото препоръчвала най-прости средства или най-прости тревички, които според тях не притежавали предписваните от Ванга лечебни свойства, или съчетавала несъчетаеми билки, но лекарствата й давали поразителен и бърз резултат.
Ванга: „Не признавам лечение, при което трябва да се пият по 20-30 билки наведнъж. Понякога хората изпиват по цели чували от различни растения, а ефектът е малък. Аз препоръчвам за дадена болест само по една билка или само едно лечебно средство, за да знае човек от какво се е лекувал или от какво си е навредил. Работата е там, да се открие точно за коя болка коя билка помага. Аз не твърдя, че съм голям билкар, на мене тези билки ми се казват. Много често названията им, които изричам, са ми абсолютно непознати.”
При лечения с билки най-много препоръчва хората да се поливат с вода, в която са сварени билките, защото лечебното им действие най-добре прониквало през кожата на тялото. Нейните препоръки по-скоро подпомагат, отколкото отричат традиционните методи за лечение. Но тя смята, че прекаленото вземане на лекарства е вредно, защото те затварят вратата, през която да влезе природата чрез билките и да възстанови нарушеното равновесие в заболелия човешки организъм.

vanga.eu/prescriptions/

Няма коментари:

Публикуване на коментар